Strona główna » Strefa Wiedzy » Kwasy omega 3 okiem lekarza

Kwasy omega 3 okiem lekarza

kwasy omega-3 okiem lekarza

Omega 3 – jak mało który związek biochemiczny cieszy się ogromnym piśmiennictwem, mnogością wykładów  autorytetów z dziedziny medycyny, farmacji, dietetyki. Jest przedmiotem wielu badań i doniesień  naukowych.  

Zaliczany jest do grupy suplementów diety i może właśnie dlatego często jest traktowany jako  produkt tylko uzupełniający nasze pożywienie. Dodatek niczym przyprawa. Wiele jednak dowodzi, tego że  należy go traktować jako coś więcej – może nawet jako lek. Jest wprawdzie wąska grupa leków,  głównie stosowanych w kardiologii, w których kwasy omega-3 są głównym składnikiem, a ich  zalecana dobowa dawka mieści się w granicach 3,0 – 5,0 gram. 

Świadomość zasadności stosowania kwasów omega-3 

Na zasadność suplementacji Omega 3, wskazuje przede wszystkim fakt, że nasz organizm nie potrafi syntetyzować ich  samodzielnie.  W związku z tym konieczne jest pozyskiwanie tego związku w  pokarmie. Najbogatszym i najbardziej wartościowym źródłem kwasów omega-3 są algi morskie  pochodzące z czystych ekologicznie obszarów oceanicznych. W tej formie jest trudno wzbogacać  naszą dietę o omega 3, dlatego możemy to osiągnąć jedynie pośrednio, poprzez konsumpcję ryb, krewetek, homarów  żywiących się algami. Ale tu znowu pojawia się  warunek. Wszystkie wskazane powinny pochodzić z małych, dziko żyjących w czystych rejonach  i bogatych w tłuszcz. W szczególności – sardynki, sardele, śledzie, makrele, halibuty. Aby zapewnić dobowe  zapotrzebowanie na NNKT omega-3 powinno się tygodniowo spożywać trzy posiłki rybne przy zachowaniu warunku ich “czystości”. Niestety dostępność do ekologicznego źródła ryb jest ograniczona  i/lub stosunkowo droga. Poza tym,  nie szybko zaakceptuje się takie zmiany w naszym tygodniowym  menu. Dlatego też, skondensowana dawka kwasów omega-3 w suplemencie diety, przyjmowana raz  dziennie może rozwiązać ten problem. 

Prawidłowa proporcja kwasów omega 6 do omega 3 – kluczem do zdrowia 

W standardowej diecie mamy ogromną przewagę NNKT omega-6 o właściwościach prozapalnych a  przy minimalnej podaży NNKT omega-3 nie mamy możliwości wygaszania procesów zapalnych w  naszym organizmie co doprowadza do wielu, przewlekłych schorzeń. Bardzo ważne jest zbadanie  poziomu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6, omega-3 oraz ich wzajemnej proporcji  która dla prawidłowego funkcjonowania organizmu powinna wynosić 3,0 : 1,0 (kwasu omega-6 / omega-3). Proporcja ustalona przez WHO to 5,0 : 1,0.  

Niestety, w badaniach ok. 75% populacji Europy wskaźnik ten ma powyżej 15,0 : 1,0, ok. 20% 7,0 : 1,0  czyli ok. 95% Europejczyków ma patologiczny wskaźnik proporcji kwasów omega-6 do kwasów  omega-3. W populacji USA parametr ten jest jeszcze bardziej alarmujący i wynosi powyżej 25,0 :  1,0. 

Jest duże prawdopodobieństwo że jeśli jesteś Europejczykiem i odżywiasz się standardowo, dietą  przetwarzaną – to właśnie znajdujesz się w strefie patologicznej proporcji kwasów omega-6 / kwasów  omega-3 czyli w granicach 15,0 : 1,0

kwasy omega-3 zastosowania

Badanie laboratoryjne przed podjęciem suplementacji jest kluczowe

Aby poznać stosunek omega 6 do omega 3 wskazane jest wykonanie testu laboratoryjnego. Dodatkowo, w ramach badania należy sprawdzić: 

  • poziomy kwasów omega-3, omega-6, omega-9, 
  • płynność błony komórkowej,  
  • odporność komórki na stres. 

Test wykonuje się indywidualnie, w domu, z jednego nakłucia  opuszki palca (jak test glikemiczny) z tak zwanej „suchej kropli krwi”. Służy do tego specjalny zestaw testowy. Materiał – krople krwi naniesione na wyznaczone pola bibułki w karcie testowej, po wysuszeniu pakowany jest w system kopert i wysyła się do notyfikowanego  laboratorium w Skandynawii lub we Włoszech. Test jest anonimowy, identyfikowany indywidualnym  kodem literowo cyfrowym, a wynik jest do pobrania po ok. 2 – 3 tygodniach drogą elektroniczną ze  strony laboratorium.  Wynik testu daje świadomość zasadności suplementacji kwasów omega-3 oraz służy do porównania  jej efektów po 120 dniach – powinna osiągnąć normę (w ponad 90 % przypadków).  

Zalecana dawka omega 3

Zalecana dawka powinna zabezpieczyć codzienną podaż na poziomie 1,5 – 3,0 g jako działanie  profilaktyczne, a w przypadku ciężkich schorzeń, np. kardiologicznych 3,0 – 5,0 g. Producenci  suplementu omega-3 na etykietach dokładnie określają dawki w mililitrze oleju lub w kapsułce.  Suplementacja może być stosowana już u dzieci od pierwszego roku życia. Według niektórych lekarzy  można rozpocząć wcześniej, ale dotyczy to postaci olejowej omega 3 w odpowiedniej dawce przeliczanej na kg masy ciała. Nie ma górnej granicy stosowania suplementów omegi 3 jednak nie powinno się przekraczać ustalonej dawki. Produkt może być stosowany u kobiet w ciąży i w czasie karmienia piersią również w ogólnie  przyjętych dawkach. 

kwasy omega-3 dawkowanie

Jak długo należy stosować omega 3?

Suplementacja NNKT omega-3 jest długoterminowa – nie jest to związek działający objawowo. Omega 3 znosi objawy dopiero po usunięciu przyczyny schorzenia na które „pracowaliśmy” przez wiele lat m.in nieodpowiednią dietą wywołującą przewlekłe stany zapalne.  Jeżeli zrozumie się sposób działania NNKT omega-3 – głównie w obszarze struktur  fosfolipidowych błon komórkowych wszystkich narządów – to z większym zrozumieniem zaakceptuje się wielomiesięczne, najlepiej  wieloletnie stosowanie preparatu. Podobnie w przypadku hamowania procesów starzenia się naszych  komórek, który to proces następuje już od chwili narodzenia – pozytywne efekty będą rozwijały się  stopniowo i w dłuższym okresie czasu. Ważne jest systematyczne, codzienne przyjmowanie kwasów  omega-3.  

Wysoka jakość omega 3 jest kluczowa

Najkorzystniejsze jest monitorowanie poziomu omega 3 i proporcji omega 6 do 3 co kilka miesięcy.  W optymalnej suplementacji wybranym produktem ze skandynawskiego programu zdrowotnego  można się spodziewać już po 4 miesiącach w ponad 90% normalizacji proporcji kwasów omega-6 /  omega-3 – czyli osiągnięcia wyniku w granicach 3,0 : 1,0 (dla przykładu mój wynik po 5 miesiącach  przyjmowania balansu olejowego to: 1,8 : 1,0). 

Podsumowanie

Kwasy omega-3 są niezwykle ważnym składnikiem diety, który nie tylko wspiera zdrowie, ale w określonych przypadkach może być traktowany niemal jak lek. Ze względu na brak zdolności organizmu do ich syntezowania, kluczowe jest dostarczanie omega-3 z pożywienia lub suplementów. Najlepsze źródła naturalne to ryby z czystych ekologicznie rejonów, jednak dostępność takich produktów jest ograniczona. Suplementacja stanowi skuteczne rozwiązanie tego problemu, pod warunkiem odpowiedniego doboru dawki oraz monitorowania proporcji kwasów omega-6 do omega-3.

Współczesna dieta zawiera nadmiar omega-6 o działaniu prozapalnym, co przy niskiej podaży omega-3 prowadzi do przewlekłych schorzeń. Badania wskazują, że większość populacji ma nieprawidłowe proporcje tych kwasów tłuszczowych, co może być skorygowane dzięki suplementacji. Zalecana dawka wynosi 1,5–3,0 g dziennie w celach profilaktycznych, a 3,0–5,0 g przy chorobach przewlekłych, takich jak schorzenia kardiologiczne.

Polecane artykuły

Sprawdź nasz kanał YouTube

Newsletter

Zapisz się, aby otrzymywać bieżące informacje na temat webinarów i nowych materiałów video.

Scroll to Top